خانه/مجله دماباما/داکت اسپلیت چیست و چگونه کار می کند؟
آخرین بروز رسانی: 15ام اسفند, 1400

داکت اسپلیت چیست و چگونه کار می کند؟

داکت اسپلیت چیست ؟ در مقام پاسخ به سوال باید خاطر نشان نمود که اسپلیت های کانالی از دو بخش کاملا مجزا و مستقل تشکیل می شوند. یونیت داخلی یا واحد هواساز و کندانسینگ یونیت یا یونیت خارجی، از بخش های اصلی این سیستم به شمار می آیند. توزیع و انتقال هوا در فضای داخلی توسط یونیت داخلی داکت اسپلیت صورت می گیرد. برای پاسخ دادن به این سوال که داکت اسپلیت چیست، آشنایی با مشخصات، ویژگی ها و عملکرد این دستگاه کمک شایانی می نماید.

داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی از سیستم های تهویه مطبوع رایج و پرکاربرد در سازه ها و پروژه های مختلف به شمار می رود. این دستگاه ها با برخورداری از قابلیت سرمایش و گرمایش همزمان، امکان تولید و توزیع هوای سرد و گرم را در فصول مختلف سال فراهم می آورند. در این موضوع که داکت اسپلیت چیست باید اشاره نمود که ساز و کار اسپلیت های کانالی شبیه به کولرهای گازی دیواری صورت می گیرد. با این تفاوت که یونیت داخلی داکت اسپلیت به جای قرار گرفتن بر روی سطح دیوار، در سقف کاذب نصب می شود.

سیستم داکت اسپلیت

در مقام پاسخ به سوال داکت اسپلیت چیست باید خاطر نشان نمود که اسپلیت های کانالی از دو بخش کاملا مجزا و مستقل تشکیل می شوند. یونیت داخلی یا واحد هواساز و کندانسینگ یونیت یا یونیت خارجی، از بخش های اصلی این سیستم به شمار می آیند. توزیع و انتقال هوا در فضای داخلی توسط یونیت داخلی داکت اسپلیت صورت می گیرد. توزیع جریان هوای مطبوع متناسب با نوع کاربری و ظرفیت دستگاه می تواند به صورت کانال کشی یا از طریق دریچه های مخصوص و به صورت مستقیم عملیاتی گردد. بخش هواساز داکت اسپلیت غالبا در فضای داخلی سازه و در سقف کاذب و به صورت توکار نصب و مورد استفاده قرار می گیرد.

برای روشن شدن پاسخ سوال داکت اسپلیت چیست باید عنوان نمود که کندانسور یا یونیت خارجی دستگاه در فضای آزاد و محیط بیرون نصب و راه اندازی می شود. فرآیند ایجاد سرمایش داکت اسپلیت از این بخش آغاز می گردد. یونیت بیرونی داکت اسپلیت از اجزای مختلفی مانند کمپرسور، شیر چهار طرفه و شیر انبساط یا منبسط کننده تشکیل شده است. با توجه به حجم و ابعاد بزرگ یونیت بیرونی اسپلیت کانالی، این محصول برای فضاهای با متراژ بزرگ در طیف وسیعی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور معمول، پنل بیرونی داکت از فلزهای باکیفیت طراحی و تولید می شود. این ویژگی دوام و استحکام کندانسور را در برابر عوامل محیطی و فرآیندهای شیمیایی تضمین می کند.

مهم ترین اجزای داکت اسپلیت چیست ؟

در ادامه مبحث داکت اسپلیت چیست بررسی اجزا و قطعات فنی دستگاه نیز می تواند در این زمینه کمک کننده باشد. از اصلی ترین اجزای اسپلیت های کانالی می توان به کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط، کندانسور، دریچه ها و کانال ها، اشاره نمود.

 کمپرسور

کمپرسور را باید از مهم ترین و اصلی ترین اجزای موجود در ساختمان داخلی Ducted split system به شمار آورد. افزایش فشار و دما و متراکم کردن گاز مبرد، توسط واحد تراکم یا کمپرسور داکت اسپلیت صورت می گیرد. کمپرسور دستگاه برای انجام این فرآیند نیاز به انرژی الکتریکی و جریان برق دارد. با تامین انرژی برق، مبرد پس از فشرده سازی از بخش کمپرسور با فشار بالا به کندانسور داکت هدایت می شود. همچنین، کمپرسورهای استفاده شده در ساختار اسپلیت های کانالی معمولا از نوع اسکرال یا روتاری می باشند. راندمان و کارایی بالا و سطح صدای پایین، از ویژگی های مهم این نوع از کمپرسورها محسوب می شود.

شیر انبساط یا لوله مویین

وظیفه اصلی این بخش کاهش فشار و تنظیم مبرد می باشد. گاز مبرد پس از کمپرس شدن و خارج شدن از کندانسور به بخش لوله مویین انتقال پیدا می کند. عبور ماده مبرد از شیر انبساط موجب کاهش و تنظیم فشار آن می شود. در ادامه ماده مبرد با دمای بسیار پایین و به صورت مایع به بخش اواپراتور داکت اسپلیت هدایت می شود.

اواپراتور

برای پاسخگویی به پرسش داکت اسپلیت چیست آشنایی با قطعه اواپراتور یا تبخیر کننده نیز می تواند کمک شایانی نماید. اواپراتور نوعی مبدل حرارتی بوده که در ساختار یونیت داخلی اسپلیت کانالی تعبیه شده است. مبرد مایع با عبور از لوله ها یا کویل اواپراتور به حالت گاز تغییر فاز می دهد. برخورد هوا با سطح کویل اواپراتور موجب جذب حرارت از مبرد و کاهش میزان دمای آن می شود. در نتیجه این امر هوای مطبوع از طریق بلوور فن دستگاه به محیط داخلی پرتاب می شود.

لوله مسی

لوله مسی دو بخش مستقل یونیت داخلی و پنل خارجی داکت اسپلیت را به یکدیگر متصل می کند. همچنین، گاز مبرد از طریق لوله های مسی و از بخش کندانسور به اواپراتور دستگاه انتقال پیدا می کند.

 کانال ها

کانال های داکت اسپلیت، هوای مطبوع از یونیت داخلی و هواساز را به طرف دریچه ها و محیط مورد استفاده منتقل می کنند. همچنین، کانال های دستگاه در مدل های مختلفی مانند چهار گوش یا گرد می باشند. ضمنا، از طریق کانال ها، یونیت داخلی به دریچه ها اتصال پیدا می کند.

دریچه های توزیع هوا

دریچه های مخصوص توزیع هوا در قسمت انتهایی کانال ها قرار گرفته اند. هوای سرد یا گرم تولید شده توسط داکت اسپلیت از طریق دریچه های مخصوص در محیط داخلی انتشار پیدا می کند.

داکت اسپلیت چگونه کار می کند؟

روش کار داکت اسپلیت بر مبنای سیکل تبرید تراکمی بخار صورت می گیرد. در این چرخه کمپرسور دستگاه نقش محوری و کلیدی ایفا می نماید. با شروع به کار واحد تراکم، ماده مبرد فشرده شده و پس از افزایش فشار و چگالش در کندانسینگ یونیت از طریق لوله مسی به یونیت داخلی یا بخش هواساز داکت انتقال پیدا می کند. ماده مبرد قبل از وارد شدن به بخش اواپراتور از شیر انبساط عبور کرده و پس از کاهش فشار به کویل سرمایش DX سیستم وارد می شود. در بخش اواپراتور، ماده مبرد پس از برخورد هوا با سطح کویل گرما و حرارت خود را از دست داده و پس از کاهش دما توسط فن دمنده اسپلیت کانالی و از طریق مسیر کانال کشی با نهایت توان و قدرت به محیط داخلی پرتاب می شود.

در نتیجه این فرآیند هوای مطبوع و مناسب پس از فیلتر شدن و دفع آلاینده ها در محیط داخلی جریان پیدا می کند. بنابراین، برای پاسخ دادن به پرسش داکت اسپلیت چیست باید ابراز نمود که این دستگاه از طریق چرخه تبرید تراکمی زمینه مناسب برای ایجاد سرمایش و توزیع هوای خنک را فراهم می آورد. مکانیزم عملکرد دستگاه های داکت اسپلیت همانند کولرهای گازی اسپلیت صورت می گیرد. تفاوت عمده این دستگاه با اسپلیت های دیواری به نصب یک یونیت داخلی مرکزی به صورت توکار، به جای استفاده از چندین یونیت مجزا مربوط می شود. همچنین، به منظور توزیع هوای مطبوع در محیط توسط داکت اسپلیت نیاز به انجام عملیات کانال کشی می باشد.

 سرمایش داکت اسپلیت

برای یافتن جواب پرسش داکت اسپلیت چیست باید خاطر نشان نمود که این دستگاه از قابلیت دو منظوره سرمایش و گرمایش برخوردار می باشد. در حالت سرمایش گاز مبرد ابتدا در بخش کندانسور فشرده و خنک شده و سپس از طریق لوله های مسی به یونیت داخلی دستگاه انتقال پیدا می کند. در ادامه، ماده مبرد با تغییر فاز و کاهش دما، خنک شده و از طریق فن و کانال ها به محیط داخلی انتقال پیدا می کند. فرآیند سرماسازی و سرمادهی داکت اسپلیت بسته به نوع و مدل از طریق گاز خنک کننده r410a یا r22 صورت می گیرد.

مبرد r410a به علت استاندارد بودن و سازگاری با محیط زیست، برای ایجاد سرمایش بسیاری از دستگاه های داکت اسپلیت مورد استفاده واقع می شود. در اثر تبادل حرارتی انجام شده میان هوای گرم و کویل سرد داکت اسپلیت، گاز مبرد گرمای هوا را جذب کرده و با افزایش دما مواجه می شود. در این شرایط، گاز مبرد گرم شده بار دیگر به کندانسور داکت ارسال شده تا پس از خنک شدن و کاهش دما برای انتقال به محیط داخلی آماده شود. این چرخه تا زمان رسیدن دمای محیط به نقطه تعریف شده (set point) و شرایط ایده آل ادامه پیدا می کند. پس از تامین شرایط دمایی محیط به دمای تنظیم شده ترموستات، فعالیت کندانسور دستگاه قطع شده و به محض بروز نوسان در دما بار دیگر کندانسور داکت فعالیت خود را از سر می گیرد.

در مقوله داکت اسپلیت چیست باید به این نکته اشاره نمود که اسپلیت های کانالی در دو نوع دور متغیر (اینورتر) و دور ثابت (معمولی) طبقه بندی می شوند. همچنین، عدم اشغال فضای اضافی، بازدهی بالا، قابلیت تزریق هوای تازه، تعمیر و نگهداری راحت و قابلیت رطوبت زدایی را می توان از مهم ترین مزایای اسپلیت های کانالی برشمرد.

داکت اسپلیت چیست و چه کاربردی دارد؟

در ادامه مبحث داکت اسپلیت چیست باید اشاره نمود که این دستگاه قابلیت استفاده در بسیاری از فضاها و محیط ها را دارد. عمده ترین کاربرد دستگاه های داکت اسپلیت به پروژه های ساختمانی، مسکونی و مراکز اداری اختصاص پیدا می کند. همچنین، استفاده در کارخانجات و محیط های صنعتی، مراکز تجاری و فروشگاه های بزرگ، مراکز درمانی و بهداشتی، ویلاها، هتل ها و رستوران ها را می توان از دیگر کاربردهای داکت اسپلیت قلمداد نمود.
در جواب این سوال که داکت اسپلیت چیست باید عنوان نمود که اسپلیت های کانالی از سیستم های HVAC رایج برای تامین هوای مطبوع و مناسب در محیط های گوناگون تلقی می گردند. ضمنا، برای انتخاب ظرفیت مناسب دستگاه های داکت اسپلیت می بایست به تعداد اتاق ها و مساحت سازه توجه نمود.

فیسبوک دماباما را دنبال کنید.

دسته بندی: مجله دماباما

دیدگاه خود را بنویسید