خانه/مجله دماباما/ دستگاه هواساز چیست و چه کاربردهایی دارد
آخرین بروز رسانی: 23ام مهر, 1401

 دستگاه هواساز چیست و چه کاربردهایی دارد

دستگاه هواساز چیست؟ انواع دستگاه هواساز کدامند؟ یکی از تجهیزات کاملا کاربری و مهم، دستگاه هواساز یا هوارسان است. برای استفاده از این دستگاه، نیازی نیست که آن را جایگزین تهویه مطبوع تابستانی و زمستانی کنید. با معرفی دستگاه هواساز همچون کولر گازی هایسنس 18000، مشخصات پروژه و نوع کاربری متوجه تنوع و پیچیدگی بسیار زیاد این دستگاه خواهید شد. در این مقاله از دماباما به بررسی جزئیات این دستگاه پرداخته ایم.

کاربرد دستگاه هواساز

برای آشنایی بهتر با اینکه دستگاه هواساز چیست؟ باید گفت که هواساز (Air Handling Unit) دستگاهی است که از آن برای تأمین و انتقال جریان هوای مناسب، به منظور تهویه هوای تازه (فیلتراسیون هوا)، سرمایش (تأمین هوای خنک) و گرمایش (تأمین هوای گرم) استفاده می کنند. همچنین این دستگاه به عنوان یکی از سیستم های تهویه مطبوع یا HVAC شناخته می شود. یکی دیگر از نام های این دستگاه، هوارسان یا واحد انتقال هوا می باشد. اغلب این دستگاه ها در سه نوع معمولی، هایژنیک و سقفی تو کار طراحی، تولید و به بازار عرضه می شوند. در واقع می توان اصلی ترین هدف این دستگاه را چنین بیان کرد

مطالب مزتبط : کولر گازی هایسنس

– کنترل دما
– تنظیم اکسیژن
– تصفیه هوا
– تنظیم رطوبت

 برای کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر درباره اینکه دستگاه هواساز چیست؟ با این بخش از مجله دماباما همراه باشید.

فهرست عناوین بررسی شده :

۱. معرفی دستگاه هواساز چیست؟
۲. انواع دستگاه هواساز کدامند؟
– بر اساس کاربرد
– بر اساس فروش
۳. کاربرد دستگاه هواساز

مطالب مرتبط : بهترین برند دستگاه تصفیه هوا

 معرفی دستگاه هواساز چیست؟

دستگاه هوارسان، دستگاهی است که از آن برای فیلتر کردن، تنظیمات دما، تنظیمات رطوبت، کنترل جهت و سرعت برای توزیع هوای ورودی به ساختمان، آپارتمان، سوله صنعتی و یا سایر ساختمان ها استفاده می کنند. در ادامه خواهیم گفت که این دستگاه از نظر کاربرد به انواع هواساز ساختمانی (آپارتمانی یا همان هواساز خانگی) و هواساز صنعتی تقسیم می شوند.

لازم است بدانید که سیستم هواساز به همراه دستگاه های سرمایشی مثل چیلر، دستگاه های گرمایشی مثل بویلر و یا سیستم های سرمایشی گرمایشی مانند GHP , VRF و … مورد استفاده می شوند. چرا که دستگاه هوارسان دستگاه تولید کننده حرارت و برودت نیست. فقط دستگاه توزیع کننده هوای سرد و گرم است.

برای اینکه بدانید دستگاه هواساز چیست؟ باید گفت که آب در سیستم چیلر سرد و در سیستم بویلر گرم شده، سپس با پمپ کردن به کویل های (لوله های مسی فین دار) هواساز پمپاژ می شود. در مرحله بعدی با استفاده از یک فن، هوای تازه از اطراف کویل ها دمیده خواهد شد. با برخورد کردن هوا به سطح سرد و یا داغ کویل ها، هوا وارد شده سرد یا گرم می شود.

فرایند فیلتر کردن هوا، اغلب پیش از کویل ها انجام می گیرد. با این عمل، علاوه بر ایجاد هوای پاک، از تجمع ذرات معلق و رسوب روی کویل ها جلوگیری خواهد شد. . این فرایند می تواند متناسب با نوع کاربری، مشخصات پروژه، نوع کویل‌ های سرمایشی و گرمایشی و نوع بستر های فیلتراسیون و البته مشخصات فنی فن و الکتروموتور متفاوت باشد.

حتما به این نکته توجه داشته باشید که گاهی اوقات، در برخی از مدل های هوارسان می توان از رطوبت ‌زن و لامپ ‌های UV نیز استفاده نمود. به طور کلی از هواساز برای تهویه مطبوع تابستانی و زمستانی پروژه‌ ها استفاده می کنند. این پروژه ها شامل پروژه های تجاری، اداری، صنعتی، ورزشی، فرهنگی و … می باشد.

 انواع دستگاه هواساز کدامند؟

پس از آنکه با معنی و مفهوم دستگاه هواساز چیست آشنا شدید. باید به سراغ بررسی انواع دستگاه هواساز بپردازیم. انواع دستگاه هواساز کدامند؟! دستگاه هواساز از نظر کابرد به دو دسته اصلی زیر تقسیم می شوند.
– هواساز ساختمانی
– هواساز صنعتی

هواساز ساختمانی چیست؟

از هواساز ساختمانی در مکان های مختلف همون اماکن مسکونی، اداری، تجاری، آموزشی و .. استفاده می کنند. به صورت کلی از نظر ساختار، هیچ تفاوتی میان هواساز صنعتی و هواساز ساختمانی وجود ندارد. تنها تفاوت آنها از نظر ابعاد، نوع فیلتر به کار رفته، مجهز بودن یا نبودن به تجهیزات رطوبت گیر است. همچنین از نظر رطوبت زن و نیز درصد هوای برگشتی به دستگاه ها نیز دارای تفاوت هستند.

به عنوان مثال، دستگاه هواساز صنعتی که در یک محیط آلوده فعالیت می کند باید مجهز به فیلتر های مخصوص باشد. تا حدودی متوجه شدید که انواع دستگاه هواساز چیست؟ لازم است بدانید که در دستگاه هواساز ساختمانی یا آپارتمانی، مسئله تنظیم و کنترل رطوبت اهمیت زیادی پیدا می کند. به مدل های کوچکتر هوارسان ساختمانی، دستگاه هواساز خانگی می گویند.

معمولا مدل های کوچک، دارای ابعاد کوچک تر هستند و در آنها سیستم رطوبت زنی و رطوبت زدایی در نظر گرفته نمی شود. البته اگر مشتری درخواست سیستم تنظیم رطوبت نماید، به طور خاص به سیستم اضافه خواهد شد. اغلب جریان آب گرم درون کویل های آن، از طریق پکیج گازسوز یا بویلر موتورخانه تامین می شود. همچنین جریان آب سرد درون کویل های آن، از طریق دستگاه مینی چیلر آپارتمانی تامین خواهد شد.

هواساز صنعتی چیست؟

دستگاه هواساز صنعتی مخصوص تهویه هوای سوله صنعتی، تهویه هوای انبار، سالن های بزرگ تولیدی، ورزشی و … می باشد. با توجه به اینکه فضای اغلب سوله ها بسیار بزرگ است، مسئله افزایش مقدار گردش هوا (سیرکولاسیون هوا) و نیز استفاده از فیلترهای متفاوت مطرح می شود. با مطرح شدن این مسئله، هم در مصرف انرژی با سیرکولاسیون هوا صرفه جویی شود و هم از ورود یا انتقال آلاینده های صنعتی جلوگیری خواهد شد ولی در کل کارکرد آن مشابه با نوع ساختمانی است.

 عمده ترین انواع دستگاه هواساز

1. وجود مکانیزم بازیافت حرارتی اتلافی

وجود یا عدم وجود مکانیزم بازیافت حرارت اتلافی یعنی (هیت ریکاوری) در جهت کاهش مصرف انرژی.

2. هایژنیک (بهداشتی)

برای اینکه بدانید پیچیده‌ ترین نوع دستگاه هواساز چیست؟ باید به بررسی هواساز هایژنیک بپردازیم. از هوارسان های هایژنیک برای تهویه، فیلتراسیون، ایجاد فشار مثبت، کنترل دما و … استفاده می‌ کنند. لازم است بدانید که بیشترین بستر های فیلتراسیون در هوارسان های هایژنیک استفاده می شود. همچنین نوع فن استفاده شده در آن، از نوع پلاگ فن است. تمامی کنترلر های که نام برده شده در این نوع از هوارسان نصب می شود.

از هواساز های هایژنیک در صنایع دارویی، نظامی، الکترونیکی و بیمارستان‌ ها، پژوهشگاه‌ ها و آزمایشگاه‌ ها استفاده می شود. طراحی شدن یا نشدن انواع دستگاه هواساز به شکل بهداشتی در جهت کاربرد در محیط های بهداشتی همچون بیمارستان ها، داروسازی ها و صنایع حساس است.

3. Full Fresh یا No Full Fresh

طراحی به صورت غیر فول فرش (No Full Fresh) یا فول فرش (Full Fresh). این طراحی با تعبیه یا عدم تعبیه دریچه بازگشت هوا و محفظه مخلوط کننده تکمیل می شود. که معمولا باید بر اساس نیاز یا عدم نیاز به هوای برگشتی طراحی شوند. (اگر کل هوای ورودی به دستگاه از هوای تازه بیرون تامین شود به طوری که هیچ هوایی به دستگاه برگردانده نشود به آن فول فرش Full Fresh گفته می شود.)

4. انواع دستگاه هواساز چیست؟ ایرواشر چیست

این نوع از هوارسان ها، فاقد کویل سرمایشی هستند. به طوری که از طریق پاشش آب، عبور هوا از داخل و سرمایش تبخیری باعث کاهش دمای هوا خواهند شد. در مدل ایرواشر، تنها از یک بستر فیلتراسیون استفاده می کنند. متناسب با کاربری و رطوبت مورد نیاز، ایرواشر ها در سه کلاس 4، 6 و 8 طراحی و تولید شده‌اند. از ایرواشر ها برای انجام تهویه مطبوع سالن های تولید صنایع نساجی، فضای مساجد، سالن های پرورش قارچ استفاده میکنند.

قیمت دستگاه هواساز

کاربرد دستگاه هواساز چیست؟

کاربرد دستگاه هواساز در سیستم تهویه یک ساختمان یا سوله معمولا به شکل زیر است. برخی از مهم ترین مکان هایی که در آن ها از هواساز استفاده می شود عبارتند از :

1. محیط های عمومی بزرگ، فروشگاه ها و مجتمع های تفریحی

با توجه به جمعیت بالای مشتریان در مکان های نام برده شده، لازم است تا کیفیت هوا مناسب باشد. به طوری که افراد در آن سرما در زمستان، گرما در تابستان و یا خشکی هوا را احساس نکنند. همچنین توصیه می شود تا سطح دی اکسید کربن بالاتر از میزان استاندارد نرود. بدنی ترتیب می توان هواساز ACH مورد نیاز را طبق استاندارد فراهم نمود.

2. محیط های درمانی و بیمارستان ها و صنایع داروسازی

در چنین مکان هایی به خاطر اهمیت دمای محیط و فیلتراسیون هوا، هوارسان به عنوان بهترین سیستم تهویه شناخته میشود. استفاده از آنها متناسب با ابعاد و ظرفیت های مختلف تعیین می شود. دما و رطوبت به همراه پاکسازی هوا در چنین محیط هایی اهمیت بسیار فراوانی دارند. چرا که تهویه صحیح محیط، ارتباط مستقیمی با بیماران مراکز درمانی دارد. در بیمارستان ها و صنایع داروسازی از هواساز های هایژنیک که مجهز به سیستم کنترلی پیشرفته هستند، استفاده می شود.

3. مجتمع های مسکونی و ساختمان های شخصی

امروزه در مجتمع های مسکونی بزرگ و اغلب آپارتمان های کوچک از هوارسان استفاده می کنند. با استفاده از هوارسان، کیفیت هوا حفظ شده و در جهت تامین هوای تازه کاربرد دارد. همچنین هواساز های مستقل، سیستم تهویه و تصفیه هوای مرکزی HRV یا هوارسان های مرکزی به عنوان بهترین ابزار برای تهویه مطبوع ساختمان های مسکونی شناخته می شوند.

4. مراکز صنعتی

زمانی که دما و رطوبت متعادل برای افزایش سلامت و رفاه هرچه بیشتر کارکنان لازم است. همچنین شرایط محیطی که خط تولید این مرکز نیاز دارد، سبب طراحی و تولید هواسازهایی با ظرفیت بالا شده است

از دیگر کاربرد دستگاه هواساز چیست؟

– در هر نوع کاربری که نیازمند هوای تازه به طور دائمی باشد.
– در هر نوع کاربری که رفت و آمد در آن بسیار زیاد بوده و نیازمند اکسیژن به میزان کافی باشد.
– در هر نوع کاربری که بخواهید با کانال، هوا را جابجا نمایید.
– در هر نوع کاربری که لازم باشد هوا را به خوبی و متناسب با نیاز فیلتر کنید.
– در هر نوع کاربری که لازم است رطوبت محیط تحت کنترل باشد و آن را مدیریت نمود.

 در پایان دستگاه هواساز چیست؟

بطور کلی هواساز، هوارسان یا (AHU) دستگاهی است که از آن برای تهویه مطبوع تابستانی و زمستانی استفاده می کنند. پروژه های صنعتی، مسکونی، تجاری، اداری، فرهنگی، ورزشی، مراکز درمانی و … از این موارد هستند. امیدوار هستیم با معرفی دستگاه هواساز، شما را به سمت یک خرید مطمئن سوق دهیم. از همراه شما نهایت قدردانی را به عمل می آوریم.

پینترست دماباما را دنبال کنید.

دسته بندی: مجله دماباما

دیدگاه خود را بنویسید