خانه/مجله دماباما/کانال داکت اسپلیت و انواع آن
آخرین بروز رسانی: 31ام اردیبهشت, 1401

کانال داکت اسپلیت و انواع آن

کانال داکت اسپلیت چیست و چند نوع است؟ نحوه صحیح کانال کشی داکت اسپلیت چگونه است؟ با توجه به  خرید داکت اسپلیت و کاربرد فراوان داکت اسپلیت برای تهویه مطبوع محیط‌های خانگی، اداری، تجاری و حتی صنعتی این استاندارد کانال کشی دارای اهمیت بالایی می‌باشد.

انواع کانال داکت اسپلیت

اینکه از چه طرح کانال کشی در چه مسیر و با چه ابعادی استفاده می‌شود از دغدغه اصلی سازندگان است. نوع کانال به کار رفته نیز یکی از نکات مهم اجرایی می‌باشد. در نتیجه هرگونه تغییر در آن، میتواند سطح کارایی و راندمان کانال داکت اسپلیت را عوض کند.

مهم‌ترین نکته پس از نوع و برند این سیستم تهویه، موضوع کانال کشی برای انتقال دادن هوای مطبوع است. به طوری که بتواند به تمام نقاط مد نظر هوا را منتقل نماید. در این صفحه سعی شده تا تمام نکات لازم برای انواع کانال‌های داکت اسپلیت و نحوه کانال کشی بیان شود.

مطالب مرتبط :
داکت اسپلیت گرین 

 فهرست عناوین بررسی شده :

1. کانال داکت اسپلیت چیست؟
2. نحوه صحیح کانال کشی داکت اسپلیت
3. انواع کانال‌های داکت اسپلیت
4. قیمت انواع کانال داکت اسپلیت

 کانال داکت اسپلیت چیست؟

برای معرفی مرسوم‌ترین سیستم‌های تهویه مطبوع در جهان، میتوانیم از داکت اسپلیت یا همان اسپلیت کانالی را نام ببریم. سیستم نام برده شده مشابه با اسپلیت دیواری، متشکل از یک هواساز (واحد داخلی) و یک کندانسور (واحد خارجی) است. این دو واحد مجزا با استفاده از یک لوله مسی به یکدیگر متصل می‌شوند. کانال کشی داکت اسپلیت از اساسی‌ترین و ضروری‌ترین عنصرهای قابل اجرا در سیستم تهویه و تهویه مطبوع است. رعایت نکات اجرایی و فنی هنگام طراحی و محاسبات ابعاد کانال اسپلیت یک فاکتور بسیار موثر در سیستم‌های تهویه می‌باشد.

به طوری که رعایت همین نکات، سبب تغییر کارایی و راندمان دستگاه خواهد شد. پس کانال داکت اسپلیت، برای انتقال هوای خنک شده داخل هواساز به داخل فضای مورد نظر طراحی شده است. پس میتوانید متناسب با فضا و میزان بودجه از کانال‌های مختلفی استفاده کنید.

مطالب مرتبط :
داکت اسپلیت جی پلاس

 نحوه صحیح کانال کشی داکت اسپلیت

کانال کشی داکت اسپلیت را باید به گونه‌ای انجام داد تا از هدر رفت انرژی جلوگیری شود. در چنین شرایطی شاهد کمترین هدر رفت انرژی هنگام انتقال سرمایش و یا گرمایش هستید. در نتیجه به بالاترین بازدهی از دمای محیط مورد نظر خواهید رسید. این امر هنگامی نتیجه می‌دهد که زمان اجرای کانال کشی داکت اسپلیت، تکنسین‌ها دقت و توجه بالایی داشته باشند. یعنی مراحل کانال کشی را با توجه به استانداردهای لازم طی کنند. محاسبات دقیق برای ابعاد کانال داکت اسپلیت، در اجرای خوب و اصولی کانال‌ها بی تاثیر نیست.

البته با توجه به انواع کانال‌های داکت اسپلیت، نوع کارگذاری و اجرای هر یک از آنها متفاوت خواهد بود. همچنین هنگام نصب مواردی همچون ابعاد و قطر کانال، میزان پیچیدگی مسیر، بزرگی فضای مورد نظر و … نیز دارای اهمیت بالایی هستند. همچنین اجرای کانال کشی داکت اسپلیت باید با جریان هوادهی یا همان ظرفیت دستگاه هواساز در تناسب باشد.

انواع کانال‌های داکت اسپلیت

همانطور که پیش از این گفتیم این کانال‌ها برای انتقال هوای خنک توسط یونیت داخلی به داخل اتاق ها و فضاهای جدا شده استفاده می‌شود. به طوری که میتوان کانال داکت اسپلیت را با توجه به سرمایه و سطح کاربری مورد نیاز تعیین کرد. اما انواع کانال‌های داکت اسپلیت کدامند؟

روش های  کانال کشی داکت اسپلیت

 نوع گالوانیزه
 نوع اسپیرال
 نوع پیش عایق
 نوع فلکسیبل

 هر کدام از کانال‌های نام برده شده به تنهایی دارای مزایا و معایبی هستند. که توسط تکنسین‌ها و متخصصان متناسب با نوع اجرایی ساختمان انتخاب می‌شوند. دومین عاملی که بر روی انتخاب نوع کانال کشی تاثیر گذار می‌باشذ:؛ قیمت اجرایی این کانال‌ها است. پس قیمت نیز به عنوان یک ملاک اساسی دیگر، برای مصرف کننده شمرده می‌شود. از طرفی انواع کانال داکت اسپلیت بر اساس شکل و عایق استفاده شده به گروه‌های بیشتری تقسیم می‌شوند.

1. کانال داکت گالوانیزه

کانال‌های گالوانیزه به عنوان قدیمی‌ترین روش برای کانال کشی تهویه مطبوع، به حساب می‌آیند. این کانال‌ها همانطور که از نامشان مشخص است از جنس گالوانیزه هستند. در صورت رعایت کردن اصول فنی و عایق بندی مناسب، این کانال‌ها همچنان جزو بهترین انتخاب قرار خواهند گرفت. کانال‌های گالوانیزه در دو نوع چهار گوش و دوار طراحی و تولید می‌شوند. توصیه می‌شود از فلنچ فلزی برای اتصال این دو کانال استفاده نمایید. سپس با ساپورت میل پیچ، کانال گالوانیزه را تراز و نصب کنید.

کانال‌های گالوانیزه به خاطر هزینه پایین و سهولت در اجرا، مورد توجه کارفرمایان قرار گرفته‌اند. البته ناگفته نماند که عایق بکار رفته در بخش سطحی میتواند بر روی هزینه کانال داکت اسپلیت گالوانیزه موثر باشد. بهترین عایقی که برای کانال‌های گالوانیزه در نظر میگیرند، عایق الاستومری است. این عایق به عنوان مناسب‌ترین گزینه برای ایزوله کردن به شمار میرود. اما به خاطر مرغوب بودن، هزینه کانال را به شدت افزایش خواهد یافت.

برخی از کارفرمایان برای اینکه هزینه‌های کانال کشی داکت اسپلیت را کاهش دهند. از تکنسین‌ها می‌خواهند تا از عایق الاستومری استفاده نکنند و عایق پلی اتیلن را جایگزین آن کنند. استفاده از عایق پلی اتیلن برای عایق بندی کانال گالوانیزه به خاطر فرسودگی آنها در طی زمان، توصیه نمی‌شود. با فرسوده شدن دیگر کارایی گذشته را ندارند و سبب کاهش چشمگیر راندمان سرمایشی و گرمایشی تهویه مطبوع خواهید بود.

2. کانال داکت اسپیرال

هنگام کانال کشی داکت اسپلیت با استفاده از کانال اسپیرال، از کانال گرد با جنس گالوانیزه استفاده می‌کنند. کانال داکت اسپلیت اسپیرال از تسمه ورقیِ گالوانیزه ساخته می‌شود. که این تسمه به صورت درزِ مارپیچ در هم تنیده می‌شود. همچنین در سیستم کانال کشی این نوع داکت اسپلیت متناسب با قطر کانال اسپیرال،از ورقه‌های ضخیم استفاده می‌کنند.

کانال‌های اسپیرال به عنوان شکیل‌ترین نوع کانال در سیستم کانال کشی محسوب می‌شود. به طوری که می‌توان از آنها به صورت اکسپوز در فضاهای تجاری گوناگون بهره برد. فضاهای تجاری همانند کافی شاپ‌ها، رستوران‌ها، آرایشگاه‌ها و… . حتی میتوان به خاطر ظاهر زیبایی که دارند از آنها برای طراحی‌های مدرن خانگی اجرا کرد. نحوه کانال کشی داکت اسپیرال در این روش شامل انواع قطعات می‌شود. قطعاتی مثل کانال راسته اسپیرال، انواع زانویی، سه راهی، چنار راهی، تبدیل و موارد این چنینی.

در روش از کانال کشی کانال داکت اسپلیت اسپیرال ابتدا باید با استفاده از مقطع تبدیل چهارگوش به گرد، مقطع دهانه خروجی هوا از به مقطع گرد تبدیل کنیم. سپس برای افزایش زیبایی آن میتوانید از رنگ الکتروستاتیک استفاده نمایید. بدین ترتیب جلوه کانال شما دو چندان خواهد شد. همچنین برای تثبیت کردن مقاطع مختلف، باید از ساپورت‌های نگهدارنده استفاده کنید. این ساپورت‌ها با فواصل استاندارد تهیه شدند که سبب جانمایی و تثبیت کانال اسپیرال خواهد شد.

3. کانال داکت اسپلیت پیش عایق

یکی دیگر از انواع کانال‌های داکت اسپلیت پلی اورتان است که به کانال پیش عاق نیز معروف می‌باشد. در واقع کانال پیش عایق یک نسل کاملا جدید از کانال‌های است. که علاوه بر سبک بودن، سرعت بالاتری نسبت به کانال‌های گالوانیزه دارد. این کانال‌ها به صورت ورقه‌ای ساخته می‌شوند، که نصب آسان و سریع، سبب افزایش سرعت عمل آن شده است. لایه داخلی کانال پلی اورتان توسط فوم سرد تزریقی پوشانده می‌شود. همچنین یک لایه روکش آلومینیومی در بخش داخلی و خارجی آن استفاده شده است. پوشش دهی حرفه‌ای این کانال‌ها سبب شده تا از هدر رفت سرمایش و گرمایش جلوگیری شود.

کانال‌های پلی اورتان از لحاظ قیمت و کیفیت بمثپاری پایین‌تر و مناسب‌تر از کانال داکت اسپلیت با عایق الاستومریک هستند. به طور کلی میتوان گفت که کانال پیش عایق یک کانال مناسب برای اجرای داکت اسپلیت می‌باشد. یکی از عیب‌هایی که این کانال‌ها دارند، پوسته پوسته شدن لایه داخلی و خارجی آن با گذشت زمان است. سپس پوسته‌های ایجاد شده در اثر جریان هوا به خارج از کانال پرتاب خواهند شد.

اغلب پوسته پوسته شدن با گذشت چندین سال رخ می‌دهد که به مواد استفاده شده نیز بستگی دارد. منظور موادی است که هنگام اجرای کانال کشی از آن استفاده کرده‌اند. همچنین عایق کاری کانال‌های تهویه مطبوع بعد از نصب، همواره با سختی‌های اجرایی همراه است. مخصوصا در سقف‌های کاذب کم ارتفاع که امکان فعالیت بسیار محدود خواهد بود. همین مسئله باعث شده تا روزانه تقاضا برای استفاده از کانال‌های پیش عایق یا همان پلی اورتان زیاد شود.

4. کانال داکت اسپلیت فلکسیبل

کانال فلکسیبل یا خرطومی عایق دار به عنوان بهترین جایگزین برای کانال گالوانیزه و پیش عایق جهت انتقال هوا است. به همین دلیل باید از مدل پیش عایق به عنوان بهترین کانال اسپلیت دامن شناخته می‌شوند. کانال خرطومی فلکسیبل به خاطر داشتن عایق الاستومریک به عنوان بهترین کانال در میان کانال‌های خرطومی فلکسی شناخته می‌شود. این کانال های فلکسی عایق دار خطرومی دارای ویژگی‌های زیر است.

کانال‌های فلکسیبل به صورت آکاردیونی و گردی شکل هستند. همین ویژگی از افت بالای فشارهای انتقالی جلوگیری می‌کند. همچنین سر پیچ و خم‌ها و زیر پودر سقف که در بیشتر مواقع سبب مشکلات افت فشار می‌شوند. یک راه حل و جایگزین بسیار مناسب است. لوله فلکسیبل خرطومی از دو روکش آلومینیومی از داخل و خارج تشکیل شدند. که یک فنر بین این لایه‌های آلومینیومی به صورت مارپیج تنیده شده‌ است.

برای عایق کانال داکت اسپلیت از موارد مختلفی مثل پلی اتیلن، پشم شیشه، الاستومریک و … استفاده می‌نمایند. که همانند سایر انواع کانال‌های داکت اسپیلت بهترین گزینه برای بالا بردن راندمان دستگاه خواهند شد. کانال‌های خرطومی فلکسی به خاطر خاصیت انعطاف پذیری که دارند بسیار راحت و با سرعت اجرا می‌شوند. لازم است تاکید کنیم که قیمت کانال‌های خرطومی فلکسی بسیار پایین‌تر از کانال‌های داکت پیش عایق هستند. همچنین کانال‌های خرطومی انعطاف پذیر فلکسی برای محیط‌های خاص بهترین گزینه است. محیط‌های که بسیار پیج و خم هستند که استفاده از کانال کشی کانال‌های گالوانیزه و پلی اورتان ممکن نیست.

عایق کانال داکت اسپلیت

کارفرمایان و سازندگان به خاطر شکل ظاهری کانال‌های فلکسیبل معتقدند که این کانال‌ها از دوام و استقامت کمی برخوردار هستند. به همین خاطر به سختی قبول می‌کنند تا از این کانال‌ها استفاده نمایند. اما اگر این کانال‌ها به شکل اصولی و استاندارد نصب شود طول عمر بالایی خواهند داشت. در صورتی که از عایق کانال داکت اسپلیت الاستومری برای عایق کاری این کانال‌ها استفاده می‌کنند. در ادامه دلایلی را بیان خواهیم کرد که متوجه بشوید این کانال‌ها نسبت به کانال‌ها دیگر برتری دارند. این کانال‌ها بهترین گزینه برای فضاهای پر پیچ و خم هستند.

 اصلی‌ترین دلایل انتخاب کانال‌های فلکسی خرطومی عایق‌دار

• کم بودن جریان افت فشار
• قابلیت جابجایی و حمل آسان
• قیمت مناسب کانال داکت اسپلیت فلکسیبل نسبت به سایر کانال‌ها
• بهترین گزینه هنگام اجرای سقف‌های کاذب به خاطر محدودیت فضا
• پیشگیری از ایجاد کثیف کاری و گرد و غبار در محیط تهیه مطبوع
• عدم نیاز داشتن به یک پوشش اضافه
• ممانعت از جذب و نفوذ رطوبت به داخل محیط
• مقاومت بالا در مقابل مواد شیمیایی
• مقاومت در برابر رشد قارچ، حشرات و باکتری‌ها
• عایق سر و صدا
• مقاوم در بازه دمایی 150+ الی 30- درجه سانتیگراد
• دارای عایق بندی از جنس پشم شیشه، پلی استر، پلی اتیلن یا الاستومریک به عنوان بهترین عایق برودتی)

قیمت انواع کانال داکت اسپلیت

از جمله عواملی که میتواند بر روی قیمت کانال داکت تاثیر بگذارد شامل دو مورد زیر است.
1. نحوه کانال کشی
2. متریال استفاده شده در نوع کانال کسی

به طوری که برای بعد از جانمایی دریچه‌ها بر روی نقشه طراحی قیمت حدودی کانال کشی داکت اسپلیت را با توجه به متراژ مورد نیاز حساب کرد. تیم تخصصی دماباما از صفر تا 100 پروسه مشاوره خرید و انتخاب ظرفیت مناسب دستگاه را مطابق با نیاز پروژه شما تامین کرده است.

 در پایان انواع کانال‌های داکت اسپلیت …

متوجه شدیم که کانال داکت اسپلیت چیست؟ چند نوع است و چه کاربردی دارد. پس اساسی‌ترین موضوع برای زیرسازی سیستم تهویه مطبوع، داکت اسپلیت است. از این کانال‌ها برای انتقال دادن باد سرد یا گرم تولید شده توسط دستگاه هواساز به محیط‌های مدنظر استفاده می‌شود. همچنین از این کانال برای برگشت هوای مصرفی از فضای مورد کاربری به سیستم تهویه برای تصفیه هوا استفاده می‌شود. ما در مجموعه دماباما در تلاشیم تا بتوانیم به بهترین نحو سبب افزایش اطلاعات شما عزیزان شویم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید با کارشناسان مجموعه در تماس باشید. امیدوار هستیم که با مطالعه این نوشتار با انواع کانال‌های داکت اسپلیت و کاربرد آنها آشنا شده باشید.

لینکدین دماباما را دنبال کنید .

دسته بندی: مجله دماباما

دیدگاه خود را بنویسید