خانه/مجله دماباما/تفاوت کولر گازی و اسپلیت ، آشنایی با 7 ویژگی مهم آنها
آخرین بروز رسانی: 8ام اسفند, 1400

تفاوت کولر گازی و اسپلیت ، آشنایی با 7 ویژگی مهم آنها

تفاوت کولر گازی و اسپلیت به نوع کاربرد این نمونه از سیستم های سرمایشی مربوط می شود. سیستم های خنک کننده اسپلیت به نوعی زیر مجموعه ای از کولرهای گازی به شمار می آیند. کولرهای گازی از نظر نوع استفاده در چهار دسته مختلف کولر گازی اسپلیت، کولر گازی ایستاده ، کولر گازی قابل حمل (پرتابل) و کولر گازی پنجره ای جای می گیرند.
کولر گازی و اسپلیت از سیستم های تهویه مطبوع کاربردی برای توزیع هوای خنک و مطبوع در فصل تابستان به شمار می روند. این نمونه از تجهیزات سرمایشی علی رغم مکانیزم عملکرد مشترک، از تفاوت هایی برخوردار هستند. مهم ترین تفاوت کولر گازی و اسپلیت را باید در ویژگی ها و مشخصات این دستگاه ها جستجو نمود. کولر گازی و اسپلیت متناسب با نوع نیاز در ظرفیت های مختلف تولید و به بازار مصرف کننده ارائه می شوند.

مقایسه کولرگازی و اسپلیت

تفاوت کولر گازی با اسپلیت در چیست؟

1- نوع کاربرد

مهم ترین تفاوت کولر گازی و اسپلیت به نوع کاربرد این نمونه از سیستم های سرمایشی مربوط می شود. سیستم های خنک کننده اسپلیت به نوعی زیر مجموعه ای از کولرهای گازی به شمار می آیند. کولرهای گازی از نظر نوع استفاده در چهار دسته مختلف کولر گازی اسپلیت، کولر گازی قابل حمل (پرتابل)، کولر گازی ایستاده و کولر گازی پنجره ای جای می گیرند. ساختار اصلی اسپلیت ایستاده و دیواری از یک یونیت داخلی و یک کندانسور تشکیل شده است. این دستگاه متناسب با نوع و مدل با جریان تک فاز و سه فاز راه اندازی می شوند. اسپلیت های دیواری به علت برخورداری از ظرفیت های مناسب برای فضاهای ساختمانی و مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرند.

در ادامه بررسی تفاوت کولر گازی و اسپلیت باید خاطر نشان نمود که اسپلیت های ایستاده با توجه به ظرفیت بالا از بهترین گزینه ها برای محیط های با متراژ بالا به حساب می آیند.عمده ترین موارد استفاده از کولرهای گازی ایستاده در مکان های پر رفت و آمد و شلوغ مانند فروشگاه ها، اداره ها، مساجد و اماکن عمومی صورت می گیرد. از طرف دیگر، کولرهای گازی پنجره ای و پرتابل به علت بهره مندی از ظرفیت پایین، برای تامین سرمایش فضاهای با متراژ محدود و کوچک مورد استفاده قرار می گیرند. کولر گازی پنجره ای از نمونه های ساده و در عین حال ابتدایی کولرهای گازی محسوب می شود.

کلیه اجزا و قطعات این سیستم از قبیل کمپرسور و فن به صورت یکپارچه در یک قسمت قرار گرفته اند.در باب تفاوت کولر گازی و اسپلیت باید اشاره نمود که کولر گازی قابل حمل غالبا برای سرمایش فضای یک اتاق مورد استفاده واقع می شود. قابلیت حمل و جابجایی، علت اصلی نامگذاری این کولرها به شمار می رود. فرآیند جابجایی و انتقال این دستگاه ها از طریق چرخ های تعبیه شده در قسمت زیر کولر گازی صورت می گیرد. ضمنا، کولرهای گازی پرتابل علاوه بر توزیع هوای خنک، رطوبت موجود در محیط را نیز خارج می کنند.

2- ساختار اصلی

نوع ساختار و ساختمان اصلی، دیگر تفاوت و فرق اسپلیت با کولر گازی را رقم می زند. به طور معمول، ساختمان اسپلیت ها از دو تکه کاملا مجزا و مستقل تشکیل شده است. یونیت خارجی یا کندانسور این دستگاه ها در فضای بیرون از سازه قرار می گیرد. فرآیند ایجاد سرمایش و تولید برودت اسپلیت ها توسط بخش خارجی یا کندانسور دستگاه صورت می گیرد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که مکانیزم عملکرد این سیستم ها بر اساس چرخه تبرید تراکمی انجام می شود.

همچنین، در ساختار این دستگاه ها از جدیدترین و پیشرفته ترین تجهیزات و مکانیزم های سرمایشی استفاده شده است. این امر در افزایش توان برودتی و کاهش مصرف برق و انرژی اسپلیت ها تاثیر بسزایی برجای می گذارد. در موضوع تفاوت کولر گازی و اسپلیت باید ابراز نمود که ساختمان کولرهای گازی یک تکه از یک پنل واحد تشکیل گردیده است. تمامی اجزا و متعلقات فنی این دستگاه در یک محفظه، به صورت یکپارچه تعبیه شده اند. ضمنا، کولرهای گازی یک تکه در مقایسه با اسپلیت ها از قابلیت ها و امکانات کمتری بهره می برند.

3- نرخ توزیع هوا

یکی دیگر از مهم ترین تفاوت کولر گازی و اسپلیت به میزان توزیع هوای خنک در محیط داخلی مربوط می شود. دستگاه اسپلیت هوای خنک و مطبوع را به صورت یکپارچه و یکنواخت در محیط داخلی پراکنده می سازد. همچنین، استفاده از فناوری‌های جدید در فرآیند تولید این دستگاه ها، محیط مورد نظر را در کوتاه ترین و سریع ترین بازه زمانی خنک و مطبوع می سازد. ضمنا، بسیاری از سیستم های اسپلیت از قابلیت دو منظوره سرمایش و گرمایش همزمان برخوردار می باشند. این امر امکان استفاده از دستگاه را در فصل گرم و سرد سال برای مصرف کننده فراهم می آورد.

در بحث تفاوت کولر گازی و اسپلیت باید عنوان نمود که کولرهای اسپلیت از تهویه مطلوب تری در مقایسه با کولرهای گازی یک تکه بهره مند می باشند. فرآیند خنک سازی محیط توسط کولرهای گازی یک تکه در مدت زمان بیشتری به نسبت اسپلیت ها انجام می شود. بر این اساس، سرعت خنک سازی کولرهای اسپلیت به مراتب بیشتر و بالاتر از کولرهای گازی برآورد می گردد. همچنین، هوای خنک توزیع شده توسط اسپلیت ها با نرخ متعادل و ثابت در سرتاسر محیط داخلی جریان پیدا می کند.

4- سطح صدا

میزان تولید صدا در هنگام کارکرد دیگر تفاوت و فرق کولر گازی با اسپلیت را شامل می شود. به طور معمول، سطح صدای کولرهای گازی به نسبت اسپلیت ها زیادتر می باشد. استفاده از به روز ترین قطعات و فن های دمنده باکیفیت در ساختار اسپلیت ها، سطح صدای نسبتا پایین و کارکرد بدون لرزش و ارتعاش این دستگاه ها را رقم زده است. بر این اساس، در هنگام انتخاب کولر گازی یا اسپلیت می بایست این مورد را مد نظر قرار داد. سطح صدای سیستم های تهویه مطبوع غالبا در کاتالوگ یا دفترچه راهنمای محصول با واحد دسیبل (db) مشخص شده است. پایین بودن عدد این واحد حکایت از سطح صدای مناسب دستگاه در هنگام کارکرد دارد.

5- میزان مصرف انرژی

پنجمین تفاوت کولر گازی و اسپلیت به میزان مصرف انرژی و برق این دستگاه‌ها ارتباط پیدا می کند. اسپلیت های نسل جدید به پیشرفته ترین تجهیزات برودتی مجهز شده اند. استفاده از موتور و کمپرسور dc inverter در ساختار این دستگاه‌ها، بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی و برق را برای کاربران به ارمغان می آورد. برخورداری اسپلیت های کم مصرف از کیت اینورتر علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش هزینه های مصرفی و اقتصادی کاربران را در پی داشته است. کولرهای گازی معمولی و فاقد کیت اینورتر از میزان مصرف انرژی بالاتری در مقایسه با مدل های اینورتر دار برخوردار هستند. بهره مندی از گرید انرژی A یا B، موید مصرف انرژی بهینه و مطلوب سیستم های تهویه می باشد.

6- تعمیر و نگهداری

دیگر اختلاف و فرق کولر گازی و اسپلیت را باید به هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری این دستگاه ها مربوط دانست. در یک نگاه کلی باید عنوان نمود که هزینه تعمیر و نگهداری کولرهای گازی به نسبت اسپلیت ها پایین و مناسب ارزیابی می شود. انجام سرویس های دوره ای از پیش شرط های اصلی برای ارتقای عملکرد و افزایش طول عمر سیستم های تهویه مطبوع به شمار می رود. مناسب است که قبل از استفاده از کولرهای گازی و اسپلیت نسبت به انجام تعمیرات این دستگاه اقدام نمود. خاموش شدن ناگهانی، بروز عیب و ایراد در کمپرسور، بروز نشتی، توزیع باد گرم و تخلیه گاز مبرد را می توان از مشکلات رایج کولرهای گازی برشمرد.

در مقوله بررسی تفاوت کولر گازی و اسپلیت باید به این نکته اشاره نمود که کمپرسور از بخش های اصلی یک سیستم تهویه محسوب می شود. بروز هرگونه عیب و ایراد در این قطعه می تواند فرآیند سرمایش دستگاه را با اختلال مواجه کند. از سوی دیگر، هزینه های مربوط به تعمیر کولر گازی در مقایسه با دستگاه های اسپلیت پایین و مناسب تر می باشد. با این وجود، خراب شدن کمپرسور یا واحد تراکم کولر گازی یا اسپلیت می تواند هزینه های گزافی را به مصرف کننده تحمیل سازد.

ویژگی های کولر گازی و اسپلیت

7- بازه قیمت

دیگر تفاوت کولر گازی با اسپلیت به قیمت نهایی و تمام شده این سیستم ها اختصاص پیدا می کند. به طور معمول، کولرهای گازی در مقایسه با اسپلیت ها با قیمت های پایین تری به فروش می رسند. ظرفیت سرمایش، حجم هوادهی، نوع و مدل کمپرسور، شعاع پرتاب باد، محدوده تحت پوشش، نوع گاز مبرد و سطح کیفی ساخت، از مهم ترین پارامترها در تعیین قیمت سیستم های سرمایشی به شمار می روند.

استفاده از فناوری ها و قابلیت های مدرن و پیشرفته در ساختار کولرهای اسپلیت، قیمت نهایی این دستگاه را افزایش داده است. لازم به ذکر است که تفاوت کولر گازی و اسپلیت به این موارد محدود و محصور نمی شود. برخی از اسپلیت ها از قابلیت دوگانه سرد و گرم بهره می برند. این در حالی است که بسیاری از کولرهای گازی تنها دارای قابلیت سرمایشی بوده و برای فصول گرم سال مناسب هستند. علاوه بر این، اسپلیت ها در برابر کولرهای گازی معمولی، در ظرفیت های بالاتری طراحی و تولید می شوند.

این ویژگی امکان استفاده از کولرهای اسپلیت را در بسیاری از فضاها و محیط ها، اعم از تجاری، مسکونی و ساختمانی فراهم آورده است. در ضمن، اسپلیت ها با تصفیه و پاکسازی هوا، از ورود آلودگی ها و آلاینده ها به محیط داخلی جلوگیری می کنند. ضمن اینکه، نوع دیزاین و طراحی، میزان بهره وری، امکان کنترل دمای محیط و کاهش آلودگی هوا، دیگر تمایزها و تفاوت کولر گازی و اسپلیت را در بر می گیرد.

فیسبوک دماباما را دنبال کنید.

دسته بندی: مجله دماباما

دیدگاه خود را بنویسید