خانه/مجله دماباما/تفاوت داکت اسپلیت و چیلر
آخرین بروز رسانی: 14ام بهمن, 1400

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از جمله قیمت، هزینه نصب، قدرت سرمایش و گرمایش، سیستم های تکمیلی مورد نیاز و قابلیت تنظیم رطوبت و فیلتراسیون هوا دارای اهمیت می باشد. البته تفاوت انواع داکت اسپلیت ( داکت اسپلیت ایران رادیاتور ،ال جی ، بوتان …) و چیلر هوا علاوه بر این 6 حالت می تواند شامل حالات دیگری نیز باشد که سعی کرده ایم به مهمترین آنها اشاره کنیم.

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر

برای درک تفاوت داکت اسپلیت و چیلر، ابتدا باید ساختار این دو سیستم را بررسی کرده و به مقایسه چیلر با داکت اسپلیت می پردازیم.

تفاوت-داکت-اسپلیت-و-چیلر
 

 

1. ساختار سیستم چیلر

چیلر دستگاهی است متشکل از کمپرسور و موتور الکتریکی، مبدل حرارتی به نام اواپراتور و کندانسور و شیر انبساط گاز فریون (مبرد) در مدار جریان دارد تا دمای آب را در طول سیکل پیوسته کاهش دهد. آب خنک شده به وسیله دیگری در داخل یا پشت پنجره ساختمان مانند فن کویل یا کولر پمپ می شود. در برخی موارد چیلر آب را خنک نمی کند بلکه مبرد را از طریق خط لوله به کولر گازی منتقل می کند تا مستقیماً هوا خنک شود در این حالت به سیستم پکیج واحد می گویند. بنابراین چیلرها معمولا دارای سه شکل زیر هستند:
1. دارای فن کویل
2. با تهویه هوا
3. به صورت پکیج واحد
آب سردی که از کولر به این دستگاه ها می رسد در کویل (لوله های مارپیچ) این دستگاه ها جریان می یابد و فن با چرخش هوا در اطراف کویل ها به گردش در می آید و دمای آن کاهش می یابد.
در ادامه با معرفی سیستم داکت اسپلیت به بررسی تفاوت داکت اسپلیت و چیلر می پردازیم.

2. ساختار سیستم داکت اسپلیت

داکت اسپلیت نیز از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اول مانند چیلر دارای کمپرسور، کندانسور و… ((یونیت خارجی)) است که مبرد را از طریق خط لوله به اواپراتور (یونیت داخلی) زیر سقف منتقل می کند و از مبرد برای عملیات خنک کننده هوا استفاده می کند. یعنی دما به شدت کاهش می یابد مبرد وارد کویل مبرد یونیت داخلی می شود و هوا توسط دمنده به اطراف کویل دمیده می شود تا مبرد گرمای هوا را جذب کند تا هوا خنک شود.
برای گرمایش، هر دو سیستم به آب گرم یا بخار داغ نیاز دارند. در اسپلیت لوله اواپراتور (یونیت داخلی) کویل آب گرم (به جز کویل مبرد) و در فن کویل و کولر گازی کویل آب سرد و گرم تعبیه شده است. در هر دو سیستم، آب توسط یک منبع حرارتی گازی (مانند دیگ یا کیسه گاز یا هر سیستم دیگری) گرم می شود و سپس به کویل های این دستگاه ها فرستاده می شود و این بار فن برای گرم شدن هوا می چرخد.

در ادامه به بررسی مهم ترین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر می پردازیم و آن ها را از 6 بعد مختلف با هم مقایسه می کنیم.

1. تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از لحاظ قیمت

به منظور مقایسه چیلر و داکت اسپلیت کانال هوا، آپارتمان های مسکونی را بر اساس شرایط زیر در نظر می گیریم.
آپارتمان مسکونی 6 طبقه یک واحدی تهران هر واحد به متراژ 250 متر مربع (200 متر تهویه موثر) واقع در شهر تهران
هر واحد دارای 4 اتاق خواب (سه خواب با زیربنای 18 متر مربع و یک اتاق با زیربنای قابل استفاده 25 متر مربع)، آشپزخانه (مساحت قابل استفاده 25 متر مربع)، اتاق نشیمن می باشد. (مساحت قابل استفاده 26 متر مربع) و سالن پذیرایی (مساحت قابل استفاده) به مساحت 70 متر مربع)
هر واحد تقریباً به 6 تن ظرفیت خنک کننده در ساعت نیاز دارد که معادل 72000 TU بر ساعت است.
نکته این است که مساحت مفید هر واحد پس از کاهش مساحت اشغال شده توسط دیوارها و فضاهایی که نیاز به تهویه ندارند به دست می آید.

۲. تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از نظر هزینه نصب و اجرا

همانطور که قبلاً ذکر شد، مهمترین جنبه تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در دیدگاه اولیه کارفرما معمولاً مسئله هزینه است (در میان شش جنبه مختلف مورد مقایسه). با این حال، هزینه یک سیستم تهویه نه تنها شامل هزینه خرید دستگاه، بلکه هزینه نصب نیز می شود. هزینه نصب چیلر و فن کویل با داکت اسپلیت متفاوت است.
مهمترین هزینه ها و قیمت تجهیزات نصب سیستم داکت اسپلیت عبارتند از:
• لوله مسی بین واحدهای داخل و خارج ساختمان و عایق کاری آنها (معمولاً روی پشت بام نصب می شود تا واحدهای بیرون ساختمان را مخفی کند و فضای تراس را اشغال نکند) این موضوع با لوله کشی مسی بیشتر شده و هزینه های افزایش می یابد.
• لوله بین یونیت داخلی و اتاق و سالن و عایق آن به ازای هر متر مربع مساحت لوله حساب می شود (همانطور که در بالا ذکر شد دمای یونیت داخلی به دمای مطلوب رسیده است که در همه جا در بسیاری از کانال ها توزیع شده است)
• میزان لوله کشی آبگرم بین پکیج یا موتورخانه و کویل آبگرم یونیت داخلی نیز محاسبه می گردد.
مهمترین هزینه ها و قیمت تجهیزات نصب سیستم چیلر و فن کویل عبارتند از:
لوله آب بین چیلر و فن کویل متری محاسبه می شود. به طور معمول هنگام استفاده از چیلر در ساختمان، موتورخانه مرکزی نیز به عنوان سیستم گرمایشی در نظر گرفته می شود. اگر سیستم اصولاً از ابتدا طراحی شده باشد، به یک پمپ مشترک برای ارسال آب سرد (از چیلر) متصل می شود. شما نیاز به ارسال آب گرم (از دیگ بخار در موتورخانه) دارید. در این صورت لازم نیست پمپ دیگری را برای چیلر در نظر بگیرید که باعث صرفه جویی در هزینه شما می شود.
بنابراین در مقایسه تفاوت داکت اسپلیت و چیلر هزینه نصب دستگاه داکت اسپلیت بسیار بیشتر از چیلر می باشد و با توجه به اینکه متراژ لوله ها و داکت ها در هر ساختمان متفاوت است تنها ما به محاسبه می پردازیم. بنابراین دومین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر و مقایسه آنها از شش بعد مختلف مربوط به هزینه نصب و اجرای آنها می باشد.

3. تفاوت داکت اسپلیت و چیلر در مورد سیستم مکمل

سیستم مکمل به این معناست که آیا این دستگاه ها می توانند علاوه بر سرمایش، گرمایش محیط را نیز فراهم کنند. همانطور که گفته شد در هر دوی این سیستم ها (هم چیلرها و هم فن کویل ها و داکت اسپلیت ها) گرمایش توسط موتورخانه یا پکیج آبگرم انجام می شود. با فن کویل نیازی به در نظر گرفتن کویل آب گرم جداگانه نیست، می توانید با اتصال آب سرد به لوله ورودی فن کویل آن را خنک کنید و با اتصال آب گرم به لوله ورودی آن را خنک کنید.

اما در سیستم های داکت اسپلیت اگر می خواهید از گرمایش به صورت آبگرم استفاده کنید باید برای هر دستگاه کویل مخصوص آبگرم در نظر بگیرید. بنابراین سومین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر مقایسه ای از شش بعد مختلف در مورد نیاز یا عدم وجود تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مکمل است.

4. مقایسه چیلر با داکت اسپلیت از دیدگاه حداکثر مقدار خروجی

چهارمین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از نظر ظرفیت، مساحت و حجم تحت پوشش بررسی شده است. حداکثر تناژ تبرید سیستم داکت اسپلیت بسیار کمتر از چیلر است. داکت اسپلیت ها معمولاً برای انجماد تا 5 تن استفاده می شوند.

اگر ساختمان به 20 تن تبرید نیاز دارد، باید از چهار دستگاه مجزای 5 تنی استفاده شود. با این حال، ظرفیت یک چیلر معمولا از 10 تن شروع می شود و به حداکثر ظرفیت انجماد 1000 تن می رسد. برای تناژهای کمتر از 10 تن معمولا از مینی چیلر با ساختاری مشابه چیلر استفاده می شود. بنابراین پیشنهاد تناژ بالا قطعا استفاده از چیلر است.

مثلاً برای همان 20 تن باید چهار دستگاه مجزا با چهار لوله و مدار مجرا در نظر بگیرید، اما چیلر فقط یک چیلر مرکزی 20 تنی نصب کرده می شود و تناژ پایین، می توانید از مینی چیلر یا داکت اسپلیت (بسته به نقاط قوت و ضعف خود) استفاده کنید. بنابراین، از نظر حداکثر ظرفیت سرمایش، مورد چهارم از شش بعد مختلف برای مقایسه داکت اسپلیت با چیلر و فن کویل است.

5. مقایسه چیلر با داکت اسپلیت در توانایی آن در تنظیم رطوبت است.

پنجمین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر ، توانایی افزایش یا کاهش رطوبت هوای ورودی به ساختمان است. داکت اسپلیت تنها در شرایط سرد (در تابستان) که مبرد وارد کویل اواپراتور می شود رطوبت را کاهش می دهد و در زمستان نمی تواند رطوبت را کم یا زیاد کند. اما در سیستم چیلر می توانید با اتصال به کولر گازی و یا استفاده از آن به عنوان پکیج یونیت یک دستگاه رطوبت ساز / رطوبت گیر به کولر گازی اضافه کنید و در تابستان و زمستان رطوبت هوا را به میزان دلخواه تنظیم کنید.

6. مقایسه چیلر با داکت اسپلیت از دیدگاه تصفیه هوا

ششمین تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از نظر فیلتراسیون هوا انجام شده است. داکت اسپلیت اواپراتور (یونیت داخلی) از نظر اندازه کوچکتر از کولر گازی چیلر است و در زیر سقف موقت نصب می شود، بنابراین محدودیت هایی برای افزودن فیلتر وجود دارد.

همین امر در مورد فن کویل ها صدق می کند و فقط می توانید فیلترهایی معمولا فلزی (به شکل 2 یا 3 لایه) در داکت اسپلیت و فن کویل یونیت های داخلی استفاده کنید تا از ورود ذرات بزرگ و گرد و غبار به داخل جلوگیری کنید.

با این حال، با دستگاه های تهویه مطبوع متصل به چیلر، می توان هر نوع فیلتری را (در صورت نیاز با هر نوع فیلتری تنظیم کرد) به مسیر عبور هوا اضافه کرد و از فیلتر برای دستیابی به راندمان خلوص هوا 99.99 درصد استفاده کرد.

تفاوت داکت اسپلیت و چیلر از دیدگاهی دیگر

سیستم داکت اسپلیت امکان کنترل دمای مستقل را در اتاق ها یا فضاهای مختلف یک ساختمان نمی دهد. زیرا تمام فضا از هوای خروجی واحد مشترک تامین می شود. بنابراین، همه اتاق ها یا فضاها نمی توانند به دمای متفاوتی دست یابند. در صورت وجود فن کویل می توان دمای هر فضا را با توجه به کاربردها و نیازهای افراد ساکن در هر فضا کنترل کرد.

البته هنگام استفاده از داکت اسپلیت ها می توان با استفاده از سیستم VAV (دمپر الکتریکی) و تغییر میزان جریان هوا به هر فضا، کنترل های دمایی جداگانه را اعمال کرد. با این حال، هزینه چنین سیستمی چندان مقرون به صرفه به نظر نمی رسد.
برای واحدهای ساختمانی با متراژ زیاد تنها با یک دستگاه داکت اسپلیت نمی توان نیازها را برطرف کرد و باید با افزودن یونیت داخلی دوم یک یونیت خارجی اضافه کرد.

در اینجا به طور خلاصه به تفاوت داکت اسپلیت و چیلر پرداختیم . مطمئناً تفاوت این دو سیستم را نمی توان در چند کلمه توضیح داد، اما تفاوت های اصلی این دو سیستم تا زمانی که خریدار به آنها نیاز داشته باشد بیان می شود. اینکه کدام یک از این سیستم ها برای شما مناسب است به عوامل زیادی بستگی دارد. هزینه های اولیه، استفاده از فضا، شرایط آب و هوایی، فضای نصب و میزان برق تامین شده به یک ساختمان و … از جمله عواملی هستند که بر این انتخاب تأثیر گذاشته و باعث مقایسه چیلر با داکت اسپلیت می شود.

مرتبط

دسته بندی: مجله دماباما

2 دیدگاه

  1. پاسارگاد 24 بهمن, 1400 در 4:07 ب.ظ - پاسخ

    ممنون بابت توضیحات خوب و مفید تون.
    اطلاعاتی که در اختیار گزاشتید کاملا جامع و مفید و عالی بود.

    • zorminsafe 27 بهمن, 1400 در 3:00 ب.ظ - پاسخ

      با سلام
      ممنون از شما دوست عزیز

دیدگاه خود را بنویسید